Podtatranské múzeum po roku opäť otvára Letnú čitáreň

09.07.2013 Poprad

Poprad 9. júla (TASR) - Podtatranské múzeum v Poprade otvára pre svojich návštevníkov, tak ako aj minulý rok, Letnú čitáreň v priestoroch átria budovy múzea v Poprade na Vajanského ul. Dana Benková z Podtatranského múzea informovala, že čitáreň bude otvorená v mesiacoch júl a august každú stredu od 15. do 19. hodiny.
"Návštevníci budú mať možnosť posedieť si v príjemnom prostredí pod holým nebom, kde im bude k dispozícii množstvo publikácií z fondu muzeálnej knižnice," uviedla Benková. Ponuka zahŕňa najnovšie čísla regionálnych periodík, publikácie z edičnej činnosti múzea, ako aj najnovšie prírastky do fondu knižnice. Pre návštevníkov je pripravený zoznam literatúry, z ktorého si môžu vybrať, ale v prípade konkrétnych požiadaviek a pri dodržaní pravidiel ochrany fondu, môžu študovať aj literatúru mimo ponuky.
"V prípade nepriaznivého počasia budeme naše služby poskytovať v priestoroch študovne muzeálnej knižnice," doplnila Benková. Prvýkrát budú môcť Letnú čitáreň využiť návštevníci múzea už v stredu 10. júla, pričom na 20. hodinu je pripravená prednáška Pavla Minarčáka na tému Veľká Morava v dobe príchodu Konštantína a Metoda. "Prednáška nás zavedie do 9. storočia, kedy medzi najmocnejšie ríše v Európe patrila Veľká Morava, dozvieme sa, akí boli jej panovníci, ako sa v tej dobe žilo, prečo boli Konštantín a Metod pozvaní na územie Veľkej Moravy a prečo ich misia bola taká dôležitá, že si ju pripomíname aj po 1150 rokoch," objasnila Benková. Prednáška je spojená s prezentáciou a následnou diskusiou.
V rámci Letnej čitárne sú počas leta pripravené aj ďalšie prednášky. V predposlednú júlovú stredu 24. júla sa bude Dušan Deák z Katedry etnológie a mimoeurópskych štúdií Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave bude venovať posolstvu indických svätcov, 6. augusta bude na programe téma venovaná 140. výročiu vzniku Uhorského karpatského spolku a 21. augusta sa bude Michal Slivka venovať christianizácii nášho územia a kláštorom na Spiši.
 

Vyberte región